Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Μάθετε τη ρωσική γλώσσα στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών MITSIOU


 

Η ρωσική γλώσσα ανήκει στην ανατολική ομάδα των σλαβικών γλωσσών και αποτελεί την επίσημη γλώσσα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Συνολικά περίπου 255 εκατομμύρια ανθρώπων μιλούν ρωσικά, γεγονός που την κατατάσσει στην 5η θέση παγκοσμίως στη λίστα των ομιλούμενων γλωσσών μετά την αγγλική, την κινεζική, την ισπανική και την ινδική γλώσσα.
Λόγω της υπερδύναμης της Σοβιετικής Ένωσης η ρωσική γλώσσα έχει αποκτήσει τεράστια πολιτική σημασία στον 21ο αιώνα μετατρέποντας την στην κύρια γλώσσα διεθνούς επικοινωνίας στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας, του τουρισμού, του πολιτισμού και των τεχνών στην κεντρική Ευρασία, την Ανατολική Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ένωση. Επίσης η ρωσική γλώσσα αποτελεί μία από τις έξι επίσημες και ενεργές γλώσσες του ΟΗΕ.
Τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο στον κόσμο υπάρχει μια συνεχής αύξηση του ενδιαφέροντος για τη ρωσική γλώσσα. Ως αποτέλεσμα, σήμερα η ζήτηση εκμάθησης της να την κατατάσσει στην 3η θέση μετά την αγγλική και την κινεζική.
Οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας διατηρούνται σε βάθος χρόνου και αναπτύσσονται σήμερα ραγδαία, κάτι που επαληθεύεται από το γεγονός πως η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν για τους Ρώσους αγαπημένους προορισμούς. Επομένως η εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας αποτελεί αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα για τις εμπορικές και επαγγελματικές συναλλαγές εξασφαλίζοντας πολλές εργασιακές ευκαιρίες.
Η επιτυχία στην εκμάθηση της γλώσσας και η αποτελεσματικότερη επικοινωνία με τους ρωσόφονους έγκειται στη γνωριμία των σπουδαστών με το ρωσικό πολιτισμό και τη ρωσική κουλτούρα. Ένας σπουδαστής θα είναι σε θέση να επικοινωνεί για θέματα καθημερινής ζωής μετά από 100-120 διδακτικές ώρες.
Η ρωσική γλώσσα χρησιμοποιεί την κυριλλική γραφή, η οποία παρουσιάζει πολλά κοινά με την ελληνική, αφού αποτελεί δημιούργημα των Βυζαντινών μοναχών, Κυρίλλου και Μεθοδίου τον 9ο αιώνα μ.Χ., καθιστώντας τους Έλληνες σπουδαστές προνομιούχους, μιας και δεν αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες.
Οι εξετάσεις (προφορικές και γραπτές) πραγματοποιούνται σε όλα τα επίπεδα (A1, A2, B1, B2, C1, C2) και διεξάγονται μια φορά το χρόνο στη Θεσσαλονίκη από επιτροπή εξεταστών προερχόμενων από το State Pushkin Institute Of Russian Language Moscow, κάθε Ιούνιο, και μια φορά το χρόνο στην Αθήνα από το Ινστιτούτο Πούσκιν της Μόσχας, επίσης τον Ιούνιο.

 
Συνολικά 320 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μιλάνε Ρώσικα, την επίσημη γλώσσα της Ρωσίας, η οποία ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών και κατατάσσεται πέμπτη στον κόσμο μετά την κινέζικη, την αγγλική, την ινδική και την ισπανική. Λόγω της υπερδύναμης της Σοβιετικής Ένωσης η Ρωσική γλώσσα είχε τεράστια πολιτική σημασία στον 21ο αιώνα, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια από τις έξι επίσημες γλώσσες στον ΟΗΕ. Σήμερα από γλώσσα των «κατασκόπων» μετατράπηκε σε γλώσσα του εμπορίου, της ενέργειας, της βιομηχανίας, του τουρισμού, του πολιτισμού και των τεχνών. Αναμφισβήτητα κάποιος που μιλάει καλά ρωσικά διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων μη ομιλούντων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως αφού, στις χώρες της ανατολικής, κεντρικής και δυτικής Ευρώπης το 35% των κατοίκων έχει ως βασική γλώσσα επικοινωνίας τη Ρωσική.
Οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας που κρατάνε σε βάθος χρόνου αναπτύσσονται σήμερα περισσότερο από ποτέ. Η κοινή θρησκεία και η κοινή προσπάθεια και των δύο λαών στο διάβα της ιστορίας για την διασφάλιση της είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό. Τόσο στο εμπόριο όσο και στον τουρισμό η αύξηση είναι ραγδαία. Για το 2014 εκτιμάται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες θα επισκεφτούν την Ελλάδα. Οι δε επιχειρηματίες Ρώσοι αγόρασαν τα τελευταία δύο χρόνια τεράστιες αστικές και τουριστικές περιοχές για επενδύσεις.
H γνώση της Ρωσικής γλώσσας θεωρείται πλέον απαραίτητη για τις παγκόσμιες εμπορικές και επαγγελματικές συναλλαγές δίνοντας στους νέους που την ομιλούν περισσότερες εργασιακές ευκαιρίες σε Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική και όλο τον κόσμο.  Η επιτυχία στην εκμάθηση της γλώσσας έγκειται επίσης στην γνωριμία των φοιτητών μας με την ρώσικη κουλτούρα, τέχνη αλλά και στη συμμετοχή μας σε εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος (μπαλέτο, μουσική, παγκόσμιο φεστιβάλ ρώσικης γλώσσας, κ.ά).
Επίπεδο Α1: (αρχαρίων)
Το επίπεδο Α1 είναι το πρώτο πτυχίο που δίνεται στα ρώσικα. Πιστοποιεί την στοιχειώδη γνώση του εκπαιδευόμενου σε συντακτικό και γραμματική καθώς και σε λεξιλόγιο. Ο σπουδαστής εξετάζεται προφορικά και γραπτά και καλείται να ανταπεξέλθει σε συνθήκες επικοινωνίας με ανθρώπους που έχουν την ρώσικη ως μητρική γλώσσα, χρησιμοποιώντας στο ελάχιστο σχέσεις γραμματικής, σύνταξης και λεξιλογίου.
Επίπεδο Α2: (βασικό αρχαρίων)
Το επίπεδο αυτό πιστοποιεί την σχετικώς επαρκή δυνατότητα του εκπαιδευόμενου να ανταπεξέλθει στις πλέον απαραίτητες συνθήκες επικοινωνίας με ομιλητή που έχει την ρώσικη ως μητρική.
Επίπεδο Β1: (βασικό)
Το επίπεδο αυτό πιστοποιεί ότι ο εξεταζόμενος έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει στη ρώσικη γλώσσα. Η σφαίρα των ζητημάτων που θα κλιθεί να απαντήσει χρησιμοποιώντας βασικές αρχές της γραμματικής και του συντακτικού επεκτείνεται σε ζητήματα καθημερινότητας, σε κοινωνιολογία, επιστήμη, τέχνη και πλέον ο εξεταζόμενος οφείλει να χειριστεί σωστά την γραμματική και τη σύνταξη της ρώσικης γλώσσας όσο και τον σωστό επιτονισμό και την προφορά. Το επίπεδο αυτό παρέχει την βάση για μια επιτυχημένη συζήτηση στη ρώσικη γλώσσα.
Επίπεδο Β2 (βασικό- independent user)
Το συγκεκριμένο δίπλωμα δεν αποτελεί μόνο απόδειξη της προσωπικής γνώσης του εξεταζόμενου. Είναι απαραίτητο για μεταπτυχιακές σπουδές, διδακτορικές και γενικώς του ανοίγει τον δρόμο σε όλα τα πανεπιστήμια της Ρώσικης ομοσπονδίας. Για τον λόγο αυτό και οι εξετάσεις είναι ασφαλώς πιο απαιτητικές. Με το δίπλωμα αυτό ο υποψήφιος αποδεικνύει την υψηλή του γνώση στην ρώσικη γλώσσα αφού καλείται να εξεταστεί γραπτά και προφορικά όχι μόνο σε πρακτικά ζητήματα αυτής αλλά και σε μια πιο εξειδικευμένη σφαίρα ενδιαφέροντος όπως λ.χ. κοινωνιολογία, εργασιακές σχέσεις, επιστήμη.
Επίπεδο Γ1:
Αυτό το επίπεδο γλωσσομάθειας προϋποθέτει την γνώση και την ικανότητα του εξεταζόμενου να ανταποκριθεί σε κάθε περίσταση που θα του ζητηθεί προφορικά και γραπτά. Είναι ένα πτυχίο απαραίτητο για επαγγελματίες (φιλολόγους, μεταφραστές, δημοσιογράφους, διπλωμάτες, μάνατζερ κλπ). Η απόκτηση του πτυχίου προϋποθέτει ότι ο υποψήφιος έχει επαρκώς αντιληφθεί τις ιδιαιτερότητες και τις εξαιρέσεις, τους ιδιωματισμούς σε όλα τα επίπεδα του προφορικού και γραπτού λόγου. Ο υποψήφιος στις γραπτές εξετάσεις θα πρέπει να είναι σε θέση επαρκώς να αντιληφθεί και να απαντήσει σε θέματα πολιτισμού, κοινωνιολογίας σε επίσημη διάλεκτο όπως και να χρησιμοποιήσει επίσημο στυλ ομιλίας στις προφορικές εξετάσεις.
Επίπεδο Γ2:
Το πτυχίο αυτό καλύπτει την σφαίρα της επαγγελματικής κατάρτισης του υποψηφίου και της ακαδημαϊκής του γνώσης. Ο υποψήφιος καλείται να ανταποκριθεί και να κατανοήσει δύσκολες καθημερινές περιστάσεις ενώ στα γραπτά το φάσμα των γνώσεων του πρέπει να είναι μεγάλο.

MITSIOU Κέντρο Ξένων Γλωσσών
Κονίτσης 20, Βέροια
Τηλ. 2331029384, 6988074096 (What’s up)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου